Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012


ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗΣ


Είσαι νέος φοιτητής  και βρίσκεις την ιδέα της συγκατοίκησης κάτι το συναρπαστικό και  πρωτόγνωρο ή είσαι «παλιός» και αποφάσισες να αλλάξεις όπως λέμε ρότα και να περάσεις την υπόλοιπη φοιτητική ζωή μαζί με τον κολλητό-ή σου;

Όποιος και αν είναι ο λόγος, με το άκουσμα του όρου συγκατοίκηση,  σου έρχονται στο μυαλό δύο πράγματα α) η συγκατοίκηση στα φοιτητικά σου  χρόνια με ένα συμφοιτητή  ή φίλο σου με τον οποίο θα μένετε μαζί και θα μοιράζεστε τα πάντα και β) η συμβίωση με ένα άτομο προκειμένου να προχωρήσετε την σχέση σας (ερωτική)  ένα βήμα παραπάνω. Ότι όμως και να σου θυμίζει η λέξη συγκατοίκηση  το σίγουρο είναι πως αυτό όπως όλα τα πράγματα έχει τα υπέρ και τα κατά του. Μένοντας ένα χρόνο μόνη μου και δύο πάμε προς  τρία μαζί με τον αδελφό μου νομίζω ότι έχω λόγους να παροτρύνω  αλλά και να αποτρύνω κάποιον από το να συγκατοικήσει. Αν και το να μένεις με τον αδελφό η αδελφή σου δεν σημαίνει απαραίτητα συγκατοίκηση αλλά αναγκαστική συμβίωση.

ΥΠΕΡ
  • Έχεις όλη την ώρα παρέα στο σπίτι, ξέρεις ότι θα γυρίσεις από την σχολή, η την δουλεία και θα είναι το φιλαράκι σου στο σπίτι να σε περιμένει να δείτε μια ταινία, να πείτε μια κουβέντα  ή να πιείτε μια μπύρα τέλος πάντων. Όπως και να έχει είναι ωραίο το αίσθημα του να γνωρίζεις  ότι δεν θα γυρίσεις και δεν  θα είσαι μόνος σου εσύ, ο τοίχος και η τηλεόραση.
  •   Οι δουλείες του σπιτιού, τα λειτουργικά του έξοδα καθώς και το μαγείρεμα μοιράζονται στα δύο διευκολύνοντας έτσι και την τσέπη των γονιών σου αλλά και την δική σου.
  • Λείπεις από το μέρος που σπουδάζεις για αρκετό χρονικό διάστημα αλλά ξέρεις ότι έχεις ένα άτομο το οποίο θα φροντίσει για τις ανάγκες του σπιτιού και θα σε ενημερώσει για κάθε τυχόν αναποδιά.
  •   Το «φαί της μαμάς» διπλασιάζεται καθώς σας στέλνουν και οι δύο μαμάδες σπιτικό φαγάκι. Βγαίνεις έξω και ξεχνάς τα κλειδιά δεν χρειάζεται να ανησυχείς γιατί ο συγκάτοικος σου έχει δεύτερα.
  •  Μαθαίνεις διάφορες αξίες της καθημερινή ζωής γιατί μαθαίνεις να μοιράζεσαι, να συμβιβάζεσαι να γίνεσαι πιο διαλλακτικός και να σέβεσαι τα δικαιώματα και τις προτιμήσεις του άλλου οι οποίες πολλές φορές μπορεί και να μην συμβαδίζουν απόλυτα με τις δικές σου.
  •  Το σπίτι και η καθημερινότητα θυμίζει ένα ατελείωτο κέντρο διερχομένων ένα σύγχρονο factory ( βλέπε Andy Warhol) στο οποίο όλη μέρα βρίσκονται λογής λογής διαφορετικοί τύποι φοιτητών και μη και είναι έτοιμοι να σε παρασύρουν σε ένα ατελείωτο ξεφάντωμα υπό την επήρεια αιθανόλης 
  • ΚΑΤΑ
  • Παρόλα αυτά η ιδέα της συγκατοίκησης δεν φαντάζει και τόσο ιδανική όσο νομίζεις καθώς:
  • Ø  Θα γυρίζεις σπίτι και δεν θα μπορείς να κάνεις ότι ακριβώς θέλεις του τύπου να παρατήσεις τα πράγματα σου στην μέση του διαδρόμου να ανοίξεις την μουσική στο διαπασών, να μην κάνεις καμία απολύτως δουλεία και  στην χειρότερη όλων δεν θα μπορείς ρε παιδί μου να κυκλοφορείς όπως «σε γέννησε η μάνα σου» φάση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας επιθυμείς.
  •   Αύτη είναι η αλήθεια γιατί συγκατοίκηση συνεπάγεται σεβασμός, κατανόηση και επίγνωση στο γεγονός ότι οτιδήποτε ακριβώς κάνεις ή δεν κάνεις μπορεί κάλλιστα αυτό να πραγματοποιηθεί και από τον συγκάτοικο σου. (αλήθεια δεν φρικάρεις στην σκέψη να πίνεις το καφέ σου και ξαφνικά να δεις τον άλλο γυμνό..;)
  •   Η ερωτική σου ζωή  μπορεί και αυτή να περιοριστεί κάπως γιατί δεν θα έχεις το ελεύθερο να βρίσκεσαι σε σεξουαλικές περιπτύξεις ολημερίς και ολονυχτίς και θα πρέπει πρώτα να τα έχεις συμφωνημένα.
  •  Το χειρότερο όλων να πέσεις σε συγκάτοικο των άκρων και τι εννοώ με αυτό.; Εννοώ συγκάτοικος ο οποίος είναι είτε βρωμιάρης είτε  υποχόνδριος. Το έχω ξαναπεί τα άκρα μόνο θετικά δεν είναι επομένως ένα καλό ξεκαθάρισμα του τι θα κάνει ποιος και πότε είναι τουλάχιστον απαραίτητο εξ αρχής!
  •   Στο  θέμα των χρημάτων και των λογαριασμών μπορεί να αποκτήσεις επίσης πρόβλημα αν ο συγκάτοικος σου δεν είναι υπεύθυνος στις οικονομικές υποχρεώσεις του σπιτιού σας.
  • Άλλο πλην η «αρρωστημένη» σχέση με μέλη της οικογενείας, φαντάσου σου να έχεις κάθε σαββατοκύριακο τους αγαπημένους και διόλου σπαστικούς γονείς του φίλου σου!

p.s: Η συγκατοίκηση δεν είναι κάτι το τρομακτικό ίσα-ίσα αποτελεί μια ανεπανάληπτη εμπειρία για την οποία όμως πρέπει να έχεις ξεκαθαρίσει με αυτόν που θες να συγκατοικήσεις όλα τα ζητήματα πριν πάρετε την μεγάλη απόφαση και είναι καλό να επιλέξεις ένα όχι και τόσο κοντινό σου άτομο γιατί τα πράγματα μπορεί να έχουν ανεπιθύμητη τροχιά όσον αφορά την φιλία σας.

Της Άριας Μεσοροπιάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου