Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

...MERILYN MONROE.....μια κυρία 80 χρονών....

Σήμερα θα γράψω λίγα πράγματα για μια άπο τις αγαπήμενες μου "φιγόυρες"των περασμένων δεκαετιών που δεν είναι άλλη από την Μέριλυν Μονρόε,η οποία αν ζούσε σήμερα θα ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα 80 ετών!Δυστυχώς όμως η Μέριλιν γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1926 και πέθανε το 1962 σε ηλικία 36 μόλις χρόνων.Την συγκεκριμένη γυναίκα την θαύμαζω όχι  τόσο για την προσφορά της στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας,αν πραγματικά υπήρχε κάποια ουσιώδη προσφορά,αλλά για το γεγονός ότι κατάφερε να παραμέινει πρότυπο ομορφιάς και σεξουαλικότητας για τουλάχιστον 8 δεκαετιές αργότερα.!

Η Μέριλιν Μονρόε κατά κόσμο Νόρμα Τζιν Μόρτενσον ή Μπέικερ (Norma Jean Mortenson ή Baker) γεννήθηκε στο Λος Άντζελες την 1η Ιουνίου 1926 και πέρασε αρκετά δύσκολα παιδικά χρόνια.
Πατέρα δε γνώρισε ποτέ εξ αιτίας του άστατου χαρακτήρα της μητέρας της, Γκλάντις Μονρόε Μπέικερ, η οποία εργαζόταν ως υπάλληλος σε κινηματογραφική εταιρεία. Η νεαρή Μέριλιν είχε την ευκαιρεία να ζήσει τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα σε διάσημους ηθοποιούς του χόλιγουντ μαθαίνοντας από αυτούς.

Το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ήταν γεμάτο θάνατο, παράνοια και σχιζοφρένεια. Ο παππούς της οδηγήθηκε σε άσυλο μετά το χωρισμό του από τη γιαγιά της Μέριλιν, ενώ και η ίδια δεν άργησε να τον ακολουθήσει.
Η Γκλάντις Μονρόε πέθανε και εκείνη σε ψυχιατρείο όταν η νεαρή Μέριλιν ήταν μόλις 8 ετών.
Με αυτή τη κληρονομιά και μετά από επισκέψεις σε αρκετές διάδοχες οικογένειες καταλήγει σε ορφανοτροφείο το 1935 φωνάζοντας: "Κάνετε λάθος! Εγώ δεν είμαι ορφανή!".

 Το 1942 παντρεύτηκε τον 21ος ετών Τζέιμς Ντόχερτι. Ο γάμος τους κράτησε μόλις 5 χρόνια. Στο μεταξύ η Μέριλιν εργαζόταν ήδη σα μοντέλο επίδειξης μαγιό.

Η πρώτη δουλειά της που την έκανε γνωστή ήταν μόλις σε ηλικία 20 χρονών όπου και φωτογραφήθηκε γυμνή για ένα διαφημιστικό ημερολόγιο. Το 1947 πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογράφο παίζοντας κάποιους ασήμαντους ρόλους.
Η ερμηνεία της ωστόσο στη ταινία του Τζον Χιούστον η Ζούγκλα της Ασφάλτου έκανε τους παραγωγούς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο φαινόμενο Μέριλιν και να της δώσουν πιο σημαντικούς ρόλους. 

Ήδη το 1953 με τις ταινίες Νιαγάρας και Οι Άντρες προτιμούν τις ξανθιές κατάφερε να επιβληθεί στο κινηματογραφικό κοινό και να εξελιχθεί σε ερωτικό σύμβολο.
Αναμεσα στο αντρικό κοινό που ξετρέλανε ήταν και ο Τζο ΝτιΜάτζιο, διάσημος αστέρας του μπέιζμπολ, τον οποίο παντρεύτηκε στις 14 Ιουνίου του 1954 και χώρισε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.      
Δυο χρόνια αργότερα θα παντρευτεί για τρίτη φορά τον διάσημο θεατρικο συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ.
Το 1962......πεθαίνει...Άλλοι λένε ότι αυτοκτόνησε άπο υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών ενώ άλλοι ότι την δολοφόνησαν......

Αυτά ήταν λίγα στοιχέια για την σύντομη αλλά και πολυτάραχη ζωή της Μονρόε.Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για την ζωή,τους εραστές, το θανατο το αμφιλεγόμενο ταλέντο της.Αλλά ένα είναι σίγουρο ότι κάνεις δεν μπόρει να αμφισβητήσει  την διαχρονικότητα της όλες αύτες τις δεκαετίες.Μια διαχρονικότητα που η Μεριλυν δεν έζησε για να γευτεί...........


Άρια Μεσοροπιάν.......


1 σχόλιο: