Συνέντευξη...
Λίγα λόγια για το βιογραφικό της..
Γεννήθηκε το 1978. Τα μαθητικά της χρόνια τα περνάει στην Κεφαλονιά από όπου και κατάγεται.
Το 1996 έρχεται στην Θεσσαλονίκη ως φοιτήτρια στο τμήμα της ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Παράλληλα συμμετέχει σε συνέδρια και ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την ιταλική γλώσσα.
Από το 1ο έτος σπουδών εντάσσεται στην ΠΑΣΠ και τα 1999 εκλέγεται πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Ιταλικής καθώς και εκπρόσωπος φοιτητών στη Γενική Συνέλευση τμήματος Ιταλικής.
Το 2000 αποφοιτεί από το πανεπιστήμιο και τα 2001 ξεκινά να εργάζεται στην ΕΡΤ3, στο τμήμα διαφήμισης και marketing. Παράλληλα ξεκινά εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο τμήμα Ιταλικής του Αριστοτελείου.
To 2005 ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Ca'Foscari στην Βενετία σχετικές με την εκπαίδευση εκπαιδευτικών για την διάδοση της ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας. Τον ίδιο χρόνο εκλέγεται γενική γραμματέας του πανελληνίου συλλόγου αποφοίτων Ιταλικής και ασχολείται με το ζήτημα της ένταξης των ιταλικών στην δωρεάν παιδεία.
Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ «ΠΟΛΙΤΕΣ», της ΜΚΟ "ΣΩΚΡΑΤΗΣ" για τη δημιουργία ελληνικού σχολείου στην Κένυα, καθώς και γραμματέας του συλλόγου Κεφαλλήνων Θεσσαλονίκης "Ο Άγιος Γεράσιμος".
Πώς και πότε έγινε η πρόταση για δουλειά στην κρατική τηλεόραση;
Η ορκωμοσία μου έγινε το Νοέμβριος του 2000 και τον Ιούνιο του 2001 με κάλεσε ο τότε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ3 όπου και μου έκανε πρόταση συνεργασίας στο τμήμα διαφήμισης και marketing.
Ποια κριτήρια πρέπει να πληρεί κανέις για να εργαστεί στην ΕΡΤ3;
Έχει ακουστεί ότι στην κρατική τηλεόραση εργάζονται πολλοί με «μέσο», αυτό τώρα πλέον δεν ισχύει διότι τηρούνται ορισμένες διαδικασίες . Γίνονται διαγωνισμοί ΑΣΕΠ, καθώς και εσωτερικοί διαγωνισμοί, οι οποίοι μπορούν να διασφαλίσουν την οποιαδήποτε συνεργασία με την κρατική τηλεόραση. Στο παρελθόν όμως υπήρχαν συνεργασίες με συνάψεις συμβάσεων έργου και με αυτόν τον τρόπο πολλοί κατάφεραν να δουλέψουν στην κρατική τηλεόραση αφήνοντας άλλους με περισσότερα προσόντα έξω από αυτήν.
Πόσες ώρες εργάζεσται την ημέρα και ποια ακριβώς είναι η αρμοδιότητα σας;
Το καθημερινό μου ωράριο ξεκινάει 7.30 και τελειώνει 15.00. Βέβαια προσπαθώ το πρωί να «ξεκλέψω» 15 λεπτά αν μπορέσω! Αλλά σίγουρα βρίσκομαι στην δουλειά ως τις 3 μέχρι την διεκπαιρέωση όλων των υποχρεώσεων.
Θα λέγατε ναι σε μια μελλοντική παρουσίαση ενός τηλεοπτικού προγράμματος;
Εξαρτάται από το περιεχόμενο της εκπομπής. Επίσης θα παρουσίαζα μια εκπομπή στην οποία θα μπορούσα να ελέγχω και να «φιλτράρω» το προϊόν που θα παρουσίαζα και όχι απλώς να το παρουσιάζω.
Ειδήσεις θα παρουσιάζατε ποτέ;
Ειδήσεις;; Όχι! Οι ειδήσεις χρειάζονται μικρότερες ηλικίες και νέα πρόσωπα, ιδίως με όσα άσχημα πράγματα συμβαίνουν γύρω μας χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα «φρέσκο» πρόσωπο να μας τα πει!
Τι σημαίνει για εσάς η λέξη δημοσιογραφία;
Δημοσιογραφία είναι η καταγραφή της ιστορίας του παρόντος.
Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν θέσεις εργασίας όσον αφορά στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;
Όχι. Αυτό όμως δεν συμβαίνει μόνο στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθήνα. Κλείνουν κανάλια, σταθμοί, απολύεται κόσμος και η αμοιβή των εργαζομένων πολλές φορές δεν συνάδει με τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Επιπλέον οι εφημερίδες απασχολούν part-time υπαλλήλους και γενικά με το άλλοθι της οικονομικής κρίσης διαπιστώνονται χαμηλοί μισθοί και κλειστές «πόρτες». Εγώ προσωπικά έχω «θιχτεί» ελάχιστα οικονομικά συγκριτικά με άλλους. Βεβαία πιστεύω ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέλλον και ότι οι περισσότερες ρυθμίσεις γίνονται για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Πολλοί μιλάνε για γνωριμίες. θεωρείτε πως αυτές είναι απαραίτητες για να δώσουν ώθηση στους εκολλαπτόμενους δημοσιογράφους- επικοινωνητές και αυτοί που δεν έχουν τι πρέπει να κάνουν;
Στην δημοσιογραφία δυστυχώς επικρατεί η «γνωριμία» βέβαια υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις οι οποίες έχουν επικρατήσει στον χώρο και έχουν περάσει πάρα πολλά μέχρι να εκτιμηθούν τα προσόντα τους. Τώρα όσον αφορά στους νέους που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτό τον χώρο θα τους συμβούλευα να είναι ο εαυτός τους, να μην απογοητεύονται και να προσπαθούν να ξεπεράσουν τον ίδιο τους τον εαυτό έχοντας ως σύμμαχούς την παιδεία και τον ανθρωποκεντρισμό. Τα παραπάνω στοιχεία είναι πολύ σημαντικά ιδιαίτερα στις μέρες μας που οι περισσότεροι δημοσιογράφοι έχουν τρομερά κενά γλώσσας, αντίληψης και ανθρωπιάς.
Αν δεν εργαζόσασταν σε αυτόν τον τομέα πάνω σε τι άλλο θα θέλατε να εργαστείτε;
Θα αφιερωνόμουνα στον εθελοντισμό με τον οποίο ασχολούμαι ήδη. Θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να προσφέρω εθελοντική εργασία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες καθώς και με ορφανά.
Με λίγα λόγια τι έχετε να πείτε για τα όσα λέγονται για την κρατική τηλεόραση;
Έχουν ακουστεί πάρα πολλά για την κρατική τηλεόραση. Άνθρωποι που παίρνουν «τρελά» ποσά και άνθρωποι φαντάσματα που δεν πληρώνονται ποτέ. Αυτό ίσχυε εδώ και πολύ καιρό για ορισμένους. Κατά γενικό κανόνα η μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΕΡΤ δεν υπερβαίνει τα ποσά άλλων υπηρεσιών. Σήμερα γίνεται προσπάθεια από την ΕΡΤ για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ώστε να αποδείξουμε ότι η κρατική τηλεόραση έχει προοπτική, σέβεται τον τηλεθεατή, αποσκοπεί στην ανθρωποκεντρική παιδεία και στοχεύει στην γνώση. Και για αυτό τον λόγο διαχωρίζεται κάθετα από την ιδιωτική τηλεόραση. Η κρατική τηλεόραση έχει δημιουργηθεί για να ποιεί ήθος και όχι για να "σκοτώνει" τον χρόνο του τηλεθεατή.
Ποια η γνώμη σας για την ποιότητα των τηλεοπτικών προγραμμάτων της ιδιωτικής τηλεόρασης;
Προσωπικά δεν βλέπω τηλεόραση ημόνη σειρά που παρακολουθώ είναι το «Νησί». Όσον αφορά την ενημέρωση, ενημερώνομαι από την κρατική τηλεόραση και από το διαδίκτυο. Η αίσθηση που μου δίνει η ιδιωτική τηλεόραση είναι θλίψη και υπονόμευσής της νοημοσύνης του τηλεθεατή.
Τέλος πως δικαιολογούνται τα χρήματα που πληρώνουμε στην ΔΕΗ για την ΕΡΤ3;
Πληρώνουμε γύρω στα 4 ευρώ το μήνα δηλαδή 50 ευρώ το χρόνο. Το συγκεκριμένο ποσό το πληρώνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κρατική τηλεόραση εκτός από την Βουλγαρία, την Εσθονία, την Λετονία, την Ρωσία, το Βέλγιο και το Μονακό (δε νομίζω να μην πληρώνει κάποια άλλη χώρα). Πάντως ειλικρινά μιλάμε για ένα ελάχιστο ποσό που επιβαρύνει το ελληνικό νοικοκυριό και που ουσιαστικά κάποιοι πολέμιοι της κρατικής τηλεόρασης το έχουν κάνει "καραμέλα" για να δημιουργούν εντυπώσεις.
Πόσο προσωπικό περίπου εργάζεται στην κρατική τηλεόραση;
Η κρατική τηλεόραση έχει 7 κανάλια,10 ραδιόφωνα και 19 περιφερειακούς σταθμούς. Στο σύνολο εργαζόμαστε περίπου 3.400 υπάλληλοι την στιγμή που άλλες ευρωπαϊκές τηλεοράσεις με λιγότερες συχνότητες απασχολούν το διπλάσιο κόσμο.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας…
Άρια Μεσοροπιάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου