Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013



Διάβασμα μόνος ή με παρέα;

Και ναι μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων έφτασε για όλους εκείνη η κουραστική περίοδος του Ιανουάριου-Φεβρουαρίου που ονομάζεται «Εξεταστική» και που στο άκουσμα της όλοι οι φοιτητές αγανακτούν ενώ μέσα τους εύχονται να την εξαφάνιζαν με ένα μαγικό ραβδάκι. Διάβασμα, διάβασμα και πάλι διάβασμα και ωχ! «δεν διάβασα» αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την περίοδο που διανύουμε. Και τώρα έρχεται το δίλημμα διάβασμα μόνος ή με παρέα;

Διάβασμα με παρέα
Λοιπόν το διάβασμα με παρέα ακούγεται σίγουρα πολύ πιο διασκεδαστικό από το να διαβάζεις μόνος έχοντας μοναδική συντροφιά τον εαυτό σου, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Το διάβασμα με έναν φίλο  μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματικό καθώς μπορεί να έχετε κανονίσει τον χρόνο, τον χώρο και τον τρόπο διαβάσματος. Σε ένα ευρύχωρο χώρο σπιτιού, σε μια καφετέρια που προορίζεται για αυτό τον σκοπό (του διαβάσματος και καλά) ακόμη και στην βιβλιοθήκη της σχολής σου. Σε συνοδεία με λίγη καλή μουσικούλα και τα απαραίτητα εφόδια (φαγώσιμα και μη) τι καλύτερο από το να είσαι μαζί με τον κολλητό-ή σου και να περνάτε παρέα τον γολγοθά του διαβάσματος. Επίσης σε περίπτωση που εσύ παραδόσεις όπως λένε τα όπλα τότε θα βρίσκεται  εκεί ο φίλος σου και θα σε παροτρύνει στο να συνεχίσεις. Έχεις απορίες, βαριέσαι, δεν την παλεύεις άλλο; Ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος αλλά ότι περνάς το ίδιο που περνάει και αυτός που βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί σου. Και φτάνοντας στο τέλος μιας ατελείωτης ( λέμε τώρα) μέρας μελέτης τότε είναι που ανταμείβεται τους εαυτούς σας  με ένα χαλαρό (που ποτέ δεν είναι ένα χαλαρό) ποτάκι.


Διάβασμα μόνος
Πες μου όχι θέλω να μου πεις τι καλύτερο από το να διαβάζεις μόνος σου, να καθορίζεις εσύ πότε και τι θα διαβάσεις, τι ώρα θα κάνεις  διάλειμμα, ποιες δικαιολογίες θα βρεις για να μην διαβάσεις και να κάνεις οτιδήποτε άλλο (βλέπε ξεσκόνισμα σπιτιού κτλπα). Όχι στο μοναχικό διάβασμα έχεις όλων των ειδών τις ανέσεις, ξαπλώνεις στο κρεβάτι , αράζεις στον καναπέ, παίρνεις το θέμα πιο σοβαρά και κάθεσαι στο γραφείο σου (αν έχεις), φτιάχνεις έναν ζεστό αχνιστό καφέ και έχοντας κάνει φοβερή προσπάθεια να συγκεντρωθείς ξεκινάς με απόλυτη αφοσίωση την μελέτη σου. Στο διάβασμα μόνος σου μπορείς αν σου έρθει εκείνη την στιγμή να σηκωθείς να βγεις από το σπίτι, ή να πας μέχρι το σαλόνι να δεις λίγη τηλεόραση ή και να χωθείς κάτω από τα παπλώματα σου. Άσε που καταβάθως ξέρεις ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να διαβάσεις μαζί με κάποιον φίλο σου, γιατί εκεί που θα διαβάζετε θα θυμηθείτε τι έγινε χθες, θα σχολιάσετε κάτι που σας έκανε εντύπωση προχθές και θα καταλήξετε να μιλάτε για το που θα πάτε το βράδυ για ποτό. Επιπλέον μην ξεχνάς ότι ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο διαβάσματος άλλος διαβάζει «από μέσα του» άλλος τα λέει δυνατά, καθώς και τον δικό του χρόνο, άλλος κάνει μισή ώρα για μια σελίδα άλλος πάλι πέντε λεπτά.

p.s Όσο δελεαστικό και αν σου ακούγεται το διάβασμα με παρέα πίστεψε με δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την δική σου ατομική παρέα συντροφιά με μια ζεστή κούπα καφέ.



'Αρια Μεσοροπιάν