Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Πες μου τον καφέ σου...να σου πω ποιός είσαι





Ξυπνάς, σηκώνεσαι από το κρεβάτι και "καταριέσαι" το ξυπνητήρι. Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, ονείρου και πραγματικότητας μέχρι την στιγμή που θα γευτείς την πρώτη δόση καφεϊνης, η οποία θα λειτουργήσει σαν μια ένεση ενέργειας ικανή να σε κρατήσει σε εγρήγορση (μέχρι τον επόμενο καφέ!). Άλλοτε πάλι ένας καφές μας συντροφεύει στις συζητήσεις μας με τους φίλους μας, στην εργασία μας, στις διακοπές, στις χαρές και τις λύπες μας. Άλλωστε η φράση "πάμε για έναν καφέ" που χρησιμοποιούμε σε κάθε περίσταση δεν είναι τυχαία...!


Ποιά όμως  η σχέση του καφέ που πίνουμε με την προσωπικότητά μας;


ΕΣΠΡΕΣΟ: Σε ενδιαφέρει περισσότερο το "εφέ" της καφεϊνης παρά η απόλαυση της γεύσης του καφέ. Είσαι δυναμικός/ή και κάνεις συχνά υπερωρίες για να πετύχεις τον στόχο σου. Από την άλλη, αγχώνεσαι υπερβολικά και το πιο πιθανόν είναι οτι δεν προσέχεις την υγεία σου. Στο σέξ θέλεις μικρές και γρήγορες δόσεις-σκέφτεσαι πάντα οτι έχεις και δουλειές να κάνεις.


ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟ: Σου να είσαι περιτρυγυρισμένος/η από όμορφα πράγματα γι'αυτό και διαλέγεις έναν καφέ που ενίοτε έχει και σχεδιάκια στο αφρόγαλα. Απολαμβάνεις το σέξ και είσαι πολύ τρυφερός/ή, χρειάζεσαι όμως ένα σύντροφο που να ξέρει πώς να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σου, γιατί βαριέσαι εύκολα.


ΦΡΕΝΤΟΥΤΣΙΝΟ: Περίμενες με αγωνία να έρθουν οι μεγάλες αλυσίδες καφέ στην Ελλάδα, για να κυκλοφορείς με στυλάτα γυαλιά και παπούτσια κρατώντας ένα χάρτινο κυπελλάκι starbucks. Σου αρέσει η μόδα, διαβάζεις περιοδικά και περιποιείσαι πολύ τον εαυτό σου. Και φυσικά θέλεις ο σύντροφός σου να ενδιαφέρεται εξίσου για την εμφάνισή σου.


ΓΑΛΛΙΚΟΣ: Είσαι  βολική και σου αρέσει η σταθερότητα. Προτιμάς τις μακροχρόνιες σχέσεις, τον καναπέ σου, μια καλή ταινία και δεν τρελαίνεσαι ιδιαίτερα για τα ατελείωτα πάρτι και τα ταξίδια στην άκρη της γης. Δεν σου αρέσει να ρισκάρεις, αν και κάποιες φορές αναρωτιέσαι αν χάνεις κάτι σημαντικό.




Άρια Μεσοροπιάν

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

...MERILYN MONROE.....μια κυρία 80 χρονών....

Σήμερα θα γράψω λίγα πράγματα για μια άπο τις αγαπήμενες μου "φιγόυρες"των περασμένων δεκαετιών που δεν είναι άλλη από την Μέριλυν Μονρόε,η οποία αν ζούσε σήμερα θα ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα 80 ετών!Δυστυχώς όμως η Μέριλιν γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1926 και πέθανε το 1962 σε ηλικία 36 μόλις χρόνων.Την συγκεκριμένη γυναίκα την θαύμαζω όχι  τόσο για την προσφορά της στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας,αν πραγματικά υπήρχε κάποια ουσιώδη προσφορά,αλλά για το γεγονός ότι κατάφερε να παραμέινει πρότυπο ομορφιάς και σεξουαλικότητας για τουλάχιστον 8 δεκαετιές αργότερα.!

Η Μέριλιν Μονρόε κατά κόσμο Νόρμα Τζιν Μόρτενσον ή Μπέικερ (Norma Jean Mortenson ή Baker) γεννήθηκε στο Λος Άντζελες την 1η Ιουνίου 1926 και πέρασε αρκετά δύσκολα παιδικά χρόνια.
Πατέρα δε γνώρισε ποτέ εξ αιτίας του άστατου χαρακτήρα της μητέρας της, Γκλάντις Μονρόε Μπέικερ, η οποία εργαζόταν ως υπάλληλος σε κινηματογραφική εταιρεία. Η νεαρή Μέριλιν είχε την ευκαιρεία να ζήσει τα παιδικά της χρόνια ανάμεσα σε διάσημους ηθοποιούς του χόλιγουντ μαθαίνοντας από αυτούς.

Το οικογενειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε ήταν γεμάτο θάνατο, παράνοια και σχιζοφρένεια. Ο παππούς της οδηγήθηκε σε άσυλο μετά το χωρισμό του από τη γιαγιά της Μέριλιν, ενώ και η ίδια δεν άργησε να τον ακολουθήσει.
Η Γκλάντις Μονρόε πέθανε και εκείνη σε ψυχιατρείο όταν η νεαρή Μέριλιν ήταν μόλις 8 ετών.
Με αυτή τη κληρονομιά και μετά από επισκέψεις σε αρκετές διάδοχες οικογένειες καταλήγει σε ορφανοτροφείο το 1935 φωνάζοντας: "Κάνετε λάθος! Εγώ δεν είμαι ορφανή!".

 Το 1942 παντρεύτηκε τον 21ος ετών Τζέιμς Ντόχερτι. Ο γάμος τους κράτησε μόλις 5 χρόνια. Στο μεταξύ η Μέριλιν εργαζόταν ήδη σα μοντέλο επίδειξης μαγιό.

Η πρώτη δουλειά της που την έκανε γνωστή ήταν μόλις σε ηλικία 20 χρονών όπου και φωτογραφήθηκε γυμνή για ένα διαφημιστικό ημερολόγιο. Το 1947 πρωτοεμφανίστηκε στο κινηματογράφο παίζοντας κάποιους ασήμαντους ρόλους.
Η ερμηνεία της ωστόσο στη ταινία του Τζον Χιούστον η Ζούγκλα της Ασφάλτου έκανε τους παραγωγούς να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο φαινόμενο Μέριλιν και να της δώσουν πιο σημαντικούς ρόλους. 

Ήδη το 1953 με τις ταινίες Νιαγάρας και Οι Άντρες προτιμούν τις ξανθιές κατάφερε να επιβληθεί στο κινηματογραφικό κοινό και να εξελιχθεί σε ερωτικό σύμβολο.
Αναμεσα στο αντρικό κοινό που ξετρέλανε ήταν και ο Τζο ΝτιΜάτζιο, διάσημος αστέρας του μπέιζμπολ, τον οποίο παντρεύτηκε στις 14 Ιουνίου του 1954 και χώρισε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.      
Δυο χρόνια αργότερα θα παντρευτεί για τρίτη φορά τον διάσημο θεατρικο συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ.
Το 1962......πεθαίνει...Άλλοι λένε ότι αυτοκτόνησε άπο υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών ενώ άλλοι ότι την δολοφόνησαν......

Αυτά ήταν λίγα στοιχέια για την σύντομη αλλά και πολυτάραχη ζωή της Μονρόε.Πολλά έχουν ακουστεί και γραφτεί για την ζωή,τους εραστές, το θανατο το αμφιλεγόμενο ταλέντο της.Αλλά ένα είναι σίγουρο ότι κάνεις δεν μπόρει να αμφισβητήσει  την διαχρονικότητα της όλες αύτες τις δεκαετίες.Μια διαχρονικότητα που η Μεριλυν δεν έζησε για να γευτεί...........


Άρια Μεσοροπιάν.......


Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Γυναίκες VS Ενοχές


ΕΝΟΧΕΣ??. Έχουμε μεγαλώσει έτσι ώστε να θεωρούμε ότι όταν δεν τηρούμε τους κανόνες ηθικούς ή κοινωνικούς, και δεν κάνουμε το σωστό τιμωρούμαστε.Το "πρέπει" είναι χαραγμένο στο υποσυνείδητο μας τόσο βαθιά, που όταν αποφασίζουμε -ή ακόμη και όταν τυχαίνει- να κάνουμε το αντίθετο χρειάζεται να το πληρώσουμε. Από την άλλη,η τελειότητα μας καταδιώκει σε τέτοιο βαθμό, που όταν δεν το πετυχαίνουμε και το συνειδητοποιούμε, καταλήγουμε στον ίδιο παρανομαστή.

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι πιο δύσκολο να απαλλαγούν από τις ενοχές, καθώς έχουν καλύτερη μνήμη σχετικά με όσα έχουν ειπωθεί ή έχουν γίνει. Δεν είναι τυχαίο που τα σκληρά λόγια μπορεί να κουδουνίζουν στο μυαλό μας ακόμη και μήνες αργότερα. Τα καλά νέα πάντως είναι ότι μπορούμε να μάθουμε να διώχνουμε τις ενοχές που μας πιάνουν σε διαφορετικές περιστάσεις και να ζούμε μια πιο ξένοιαστη καθημερινότητα.

Ενοχή Νο 1: Είμαι καλή κόρη?
Σου τηλεφώνησε η μητέρα σου κι εσύ της το έκλεισες σχεδόν κατάμουτρα. , λέγοντάς της «θα σε πάρω σε λίγο». Μόνο που αυτό έγινε προχθές. Και δεν ήταν η πρώτη φορά και δυστυχώς δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Εξ ου και οι ενοχές.
Η λύση
Πριν αρχίσεις να λες στη μαμά σου διάφορα  σκέψου καλύτερα το πρόγραμμά σου. Είναι προτιμότερο να πάτε μια βόλτα όταν θα έχεις χρόνο, από το να της τάξεις κάτι που δεν μπορείς να τηρήσεις. Έτσι, και εσύ θα νιώθεις καλύτερα απέναντί της και εκείνη δεν θα αισθάνεται ότι την παραμελείς. Σίγουρα θα υπάρχει κάποια στιγμή μέσα στη μέρα που θα μπορείς να μιλήσεις λίγο μαζί της.

Ενοχή Νο 2: Είμαι καλή φίλη;
Η καλύτερή σου φίλη σου εκμυστηρεύτηκε το μυστικό της. Και παρόλο που της υποσχέθηκες ότι δεν θα το πεις σε κανέναν, όταν συνάντησες μια άλλη φίλη ή την υπόλοιπη παρέα χρειάστηκε μόλις λίγα λεπτά για να το μοιραστείς μαζί τους. Την επόμενη μέρα συνειδητοποιείς τι έκανες και θέλεις να ανοίξει η γη να σε καταπιεί.
Η λύση
Κανόνισε να δεις τη φίλη σου όσο το δυνατόν πιο σύντομα –πριν σε προλάβει κάποιος άλλος– και παραδέξου ότι την πρόδωσες. Πες της ότι λυπάσαι ειλικρινά και μην προσπαθήσεις να δικαιολογηθείς . Ο καλύτερος τρόπος για να λυθούν οι παρεξηγήσεις είναι face to face. Kαθώς ο τόνος της φωνής, οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματος  ενισχύουν την ειλικρίνεια του μηνύματος.
Ακόμη  κι αν η φίλη σου δεν σε συγχωρήσει, οφείλεις να το αναγνωρίσεις. Όπως και να 'χει, εσύ θα έχεις κάνει το καλύτερο για να διορθώσεις την κατάσταση.

Ενοχή Νο 3: Είμαι καλή σύντροφος?
Γι άλλη μια φορά κλείνεις το τηλέφωνο και είσαι τσαντισμένη με τον φίλο σου αρχίζεις και αναρωτιέσαι αν είσαι ή όχι καλή σύντροφος αν του "σπας" τα νεύρα και αν σε θέλει άλλο η έχει βαρεθεί αυτή την κατάσταση. Ερωτήματα που βασανίζουν το μυαλό καθε γυναίκας
Λύση 1:
Είναι λογικό δύο διαφορετικοί άνθρωποι να μην βρίσκουν πάντα σημεία συνάντησης. Το θέμα είναι να μην δίνουμε σημασία σε όλα τα μικρά <<πράγματα>> που μπορεί να μας εκνευρίζουν καθημερινά κι επιτέλους εμείς οι γυναίκες να σταματήσουμε να βασανίζουμε το μυαλό μας και τον συντροφό μας με τέτοιου είδους ερωτήματα.
Λύση 2 :
Άμα την ξέραμε..............................


 Άρια Μεσοροπιάν

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011


Photo: Frederic Farre

''Η σχέση της γυναίκας με το φαγητό''  (Απόσπασμα από το on-line περιοδικό madame figaro.gr)

  Oι νέες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες σκέφτονται το φαγητό τόσο συχνά όσο οι άντρες το sex. Είναι αυτό υγιές; Tι δείχνουν τελικά οι διατροφικές μας συνήθειες για εμάς;

Σύμφωνα με τις έρευνες οι γυναίκες σκέφτονται το φαγητό κάθε 15 λεπτά ενώ το 16% κάνει μεγαλειώδεις επισκέψεις στο ψυγείο σε περιόδους κρίσεων ενώ το 1/3 έχει ανάγκη από ένα γλυκό για να ανέβει ψυχολογικά. Και παρά το γεγονός ότι είμαστε πιο διατροφικά ενημερωμένες από ποτέ, αυτό τελικά μας εγκλωβίζει στο να σκεφτόμαστε υπερβολικά το καθετί που βάζουμε στο στόμα μας, με αποτέλεσμα να τρεφόμαστε ανθυγιεινά.
Για να ερευνήσουμε τη σχέση των γυναικών με το φαγητό, ζητήσαμε από 10 γυναίκες να κρατήσουν ένα ημερολόγιο στο οποίο θα κατέγραφαν ό,τι έφαγαν αλλά και όλες τις φορές που σκέφτηκαν το φαγητό μέσα σε 24 ώρες. Αν και οι περισσότερες φάνηκαν πολύ λογικές σε ό,τι αφορά το τι ήταν καλό και τι κακό για την υγεία τους, έδειξαν να συνδέουν άμεσα τις διατροφικές τους συνήθειες με συναισθήματα όπως τύψεις, άγχος και έλλειψη αυτοελέγχου. Μέχρι και οι γυναίκες που έδειχναν να έχουν πολύ ισορροπημένη διατροφή αποδείχτηκε ότι σκέφτονταν συνεχώς το επόμενο γεύμα τουςπό διάφορες μελέτες οι ειδικοί συμπέραναν ότι το γυναικείο φύλο αισθάνεται μόνιμα τύψεις γι αυτά που τρώει και εκλαμβάνει την καθημερινή διατροφή του ως ένα πιστωτικό σύστημα. Για παράδειγμα, αν κάποια είναι αποφασισμένη να μην πάρει έξτρα κιλά, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο κατά το οποίο απόλαυσε ένα καλό φαγοπότι, θα επιβάλλει στον εαυτό της μία εβδομάδα απόλυτης αποχής και αυστηρής δίαιτας.
Οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι κλασσικό παράδειγμα διαταραγμένης σχέσης με το φαγητό. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι ότι οι τύψεις που ακολουθούν μετά από ένα ξέσπασμα φαγητού κάνουν τις γυναίκες να παραλείπουν γεύματα, με αποτέλεσμα να κάνουν κακό στο μεταβολισμό τους και στη συνολική λειτουργία του σώματός τους. Η βουλιμία είναι μία από τις παρενέργειες της κακής σχέσης μας με τη διατροφή. Παράλληλα, οι ανησυχίες των σημερινών γυναικών κληροδοτούνται στις επόμενες γενιές. Τα μικρά κορίτσια τείνουν να ακολουθούν τις δίαιτες των μαμάδων τους, αποκτώντας τις ίδιες κακές συνήθειες.ο ερώτημα είναι πως μπορούμε να βγούμε από αυτόν τον κύκλο. Μία λύση είναι να κρατάμε ημερολόγιο καταγράφοντας κι ελέγχοντας με αυτό τον τρόπο τι τρώμε. Αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουμε πιο παρανοϊκές με το φαγητό. Ένας άλλος τρόπος είναι να οδηγήσουμε τις σκέψεις μας προς άλλες κατευθύνσεις. Τον χρόνο που ξοδεύουμε μετανιώνοντας μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε προγραμματίζοντας καλύτερα τις ώρες αλλά και την ποιότητα του φαγητού μας.




Εισαγωγή στο ''blog'' μου...


Πoια γυναίκα που ασχολείται με την μόδα και διαβάζει περιοδικά δεν έχει φανταστέι τον εαυτό της ως την συντάκτρια ενός άρθρου ή μιας στήλης ενός περιοδικού??Από το σχολείο θυμάμαι τον εαυτό μου να βρίσκεται σε αύτην την θέση,μια θέση που απαιτεί κόπο,προσπάθειες,γνώσεις και αντοχές.Παρ'ολο που οι γνώσεις μου σχετικά με τους υπολογιστές είναι ελλειπείς και παρ'ολο που θα μου πάρει ώρες να συντάξω ένα και μόνο άρθρο θα καταβάλλω την υπέρμετρη προσπάθεια να δημιουργήσω ένα "blog"στο οποίο θα αναρτόνται κείμενα και εικόνες παραπλήσιες με εκείνες ένος γυναικείου περιοδικού ποικίλου περιεχομένου.Μόδα,υγεία,ομορφιά,συνεντεύξεις,καλλιτεχνικά και κοινωνικά δρώμενα θα είναι μερικά από τα θέματα που θα παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο


Ζούμε σε μια εποχή την οποία από όποια πλευρά και αν την δεις θα παρατηρήσεις κενά σε όλους τους τομείς π.χ διασκέδαση,ενημέρωση,παιδεία ,οικονομία,οικογένεια κτλ..Άλλοι εθελοτυφλούν,άλλοι αγνοούν ,ενώ άλλοι δίνουν παραπάνω σημασία από ότι θα έπρεπε,εγώ τι κάνω?Ενημερώνομαι,προβληματίζομαι και στην συνέχεια ξεχνάω. Εφημερίδες δεν διαβάζω δυστυχώς παρ'όλο που θα προτιμούσα να ήμουν πιο ενημερωμένη σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα.Θα αναρωτηθεί κανείς που κολλάει η παραπάνω παράγραφος με αυτήν στην πραγματικότητα πουθενά απλώς ήθελα να καταλήξω στο οτι θα ασχοληθώ με θέματα πιο "αναλαφρου" με σκοπό να μην ΄κουράσω'τους πιθανόν αναγνώστες αυτού του "blog"αν τελικά υπάρξει κανένας...
  Άρια Μεσοροπιάν